روز گذشته نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آسودهباش، من ملکهام» با برپایی نشست خبری آن با حضور سید مسعود شجاعی طباطبایی مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری افتتاح شد. شجاعیطباطبایی که سالهای بسیاری است با چشمانی باز و اندیشهای آگاه از رویدادهای روز جهان واکنشهای متناسب و اثرگذار در زمینههای گوناگون هنرهای تجسمی رقم زده است یادداشتی برای این نمایش نوشته است. وی این مطلب را با گزیدهای از بیانات رهبر معظم انقلاب و دیدگاه ایشان به هنر در تاریخ 1380/5/1 آغاز کرده است که میفرمایند:
«هنر چگونه میتواند از کنار اینها بیتفاوت بگذارد؟ این توقع انقلاب است. هنر انقلابی که ما از اول انقلاب همینطور گفتیم و آن را درخواست کردیم، این است. آیا این توقع زیادی است؟ موسیقی و فیلم و تئاتر و نقاشی و سایر رشتههای هنری شما باید به این مقوله بپردازد؛ اینها چیزهای لازمی است. توقع انقلاب از هنری و هنرمند، یک توقع زورگویانه و زیادهخواهانه نیست؛ بلکه مبتنی بر همان مبانی زیباشناختی هنر است. »
شجاعی در ادمه یادداشت خود آورده است:
«عنوان اصلی پوستر نمایشگاه کاتون و کاریکاتور، عبارت «آسودهباش، من ملکهام» است. شعاری که دولت بریتانیا قبل از آغاز جنگ جهانی دوم در قالب پوستر در دو و نیم میلیون نسخه برای نصب در سراسر کشور منتشر کرد؛ اما در آن مقطع مورد استفاده قرار نگرفت. این شعار که بیشتر بر ملکه و خونسردی او در شرایط بحرانی تاکید دارد، در بیرون از مرزهای انگلیس ماهیتی استعماری به خود میگیرد. چنانچه از سال 2000 میلادی به بعد، به طرز چشمگیری روی این پوستر کار شده و در دنیا به شهرت رسیده است.
مجموعه کارتونها و کاریکاتورهای پیش رو، نگاهی به روابط بین ایران و انگلیس دارد؛ از زمانهای جنگ جهانی اول که انگلیس با حضور خود در ایران، شرایط بسیار سختی را برای مردم رقم زد که منجر به قربانی شدن نیمی از جمعیت ایران؛ یعنی نزدیک به 9میلیون نفر شد که به هولوکاست ایران معروف است تا زمینه برای بمباران خبری و نفوذ و دخالت در امور کشورمان از طریق سفارت انگلیس، شبکههای «بی بی سی»، «من و تو»، «ایران اینترنشنال» که این آخری با رئیس گروهک تروریستی الاحوازیه رسما خوش و بش و مصاحبه هم کرد!
هنرمندان کاریکاتوریست و کارتونیست به دقت مواردی چون صحبتهای عجیب وزیر دفاع انگلیس را که اعلام کرد: «اگر ترامپ وارد جنگ با ایران شود، انگلیس این دولت را همراهی میکند» رصد کرده و تا حمایت آشکار سفیر در ترویج اباحهگری با برپایی روز زنان و تولد ملکه انگلیس را در طرحهایشان ارائه کردهاند. هنرمندان حتی با طرحهایشان از ظلمی که به تکواندوکاران ایرانی در صادر نکردن ویزا و ممانعت از دستیابی آنان به طلای مسلم قهرمانی جهانی شد نیز سخن راندهاند. آنان از روباه پیر انگلیس اعلام برائت کرده و با آثارشان به جنگ رسانهای، به ویژه به شبکه «بی بی سی» که با سیاهنمایی قصد خدشهدار کردن ایران را داشته و دارد، توجه ویژه نشان دادهاند.
امید است زبان کارتون و کاریکاتور که حالا زبان بینالمللی محسوب میشود، بتواند گوشهای از عملکرد خباثتآمیز استعمار سیاه انگلیس را هویدا کند.»
گفتنی است، علاقهمندان برای بازدید از نمایشگاه «آسوده باش، من ملکهام» میتوانند تا 5 تیرماه به گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه نرسیده به پل حافظ مراجعه کنند.